Feedek

Utolsó kommentek

Címkék

body (5) car (11) concept (13) design (29) designer (7) doktor house (5) Címkefelhő

Feed

2009.10.17. 03:42 ZaphodBeeblebrox

Ventilátor lapátok nélkül

Címkék: ventilátor dyson

Emlékszem, kiskoromban láttam egy embert a Friderikusz-showban, aki nyelvével állított meg ventilátorokat (azért ez szép karrier lehet). Valószínűleg nem ő lesz az első vásárlója Sir James Dyson legújabb találmányának.

A levegőt a repülőszárnyak profiljához hasonlóan ívelt káván kifújt levegő által okozott nyomáskülönbség szívóhatása áramoltatja. A talapzatban beszívott (tehát azért van benne lapát, csak el van dugva) levegőmennyiség 16-szorosát fújja ki. Előnye még, hogy a hagyományos ventilátorhoz képest teljesen egyenletes a levegő áramlása, mivel a nincsenek lapátok, amik "felszeletelnék" a levegőt.

Dyson egyébként a 83-ban kifejlesztett G-force névre keresztelt és - remek stílusérzékról tanúskodó - világos rózsaszínben pompázó porzsák nélküli porszívójával vált híressé, majd nagyon gazdaggá. A porszívó a "cyclonic separation" elvén működik, így a beszívott kosz nem csökkenti a szívóhatást. Azóta a számos új porszívó mellett készített kézszárítót (ami a víz elpárologtatása helyett lefújja a kézról a vizet, így sokkkal gyorsabban lesz száraz a kezünk), felfelé folyó vizet (Escher után), meg mosógépet aminek két egymással ellentétes irányba forgó dobja van.

Design díjat is alapított (James Dyson Award), igyekszik a tudományt népszerűsíteni, termékei a környezettudatosság jegyében készülnek és többnyire hasznosak. Szimpatikus designer.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://designindex.blog.hu/api/trackback/id/tr111455325

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása